Ana Alexandra Marta-Costa is an Assistant Professor with filiation in the Department of Economics, Sociology and Management of UTAD. Researcher at the CETRAD and Vice-Director of the CETRAD between 2013 and 2020. BSc in Zootechnics and PhD in Agri-social Sciences. The main research fields are rural and sustainable development, with emphasis on sustainability assessment, management and planning of the farming systems. Author or co-author of more than 100 scientific publications in these fields, in several peer-reviewed international journals, books and conference proceedings. Researcher in several European and national funded research projects, related with the aforementioned research fields. Participation in academic management as member of the Coordination Committee of Agribusiness and Sustainability PhD Program. Member of the Board of the Portuguese Agricultural Economy Association (APDEA), of the Steering Committee of the International Farming Systems Association (IFSA) and of General Council of UTAD.

Main Publications:

SANTOS, M.; RODRÍGUEZ, X.A.; & MARTA-COSTA, A. (2021). Productive efficiency of wine grape producers in the North of Portugal. Wine Economics and Policy. DOI: 10.36253/wep-8977 (forthcoming).

TRIGO, A.; MARTA-COSTA, A.; & FRAGOSO, R. (2021). Principles of Sustainable Agriculture: Defining standardised reference points. Sustainability, 13, 4086. https://doi.org/10.3390/su13084086.

MARTA-COSTA, A.; PINTO, R.; & TORRES-MANSO, F. (2021). O Garrano como Fator de Sustentabilidade de Territórios de Rede Natura 2000. Revista de Economia e Sociologia Rural, 59(1), e238887. DOI: 10.1590/1806-9479.2020.238887.

SANTOS, M.; RODRÍGUEZ, X.A.; & MARTA-COSTA, A. (2020). Efficiency Analysis of Viticulture Systems in the Portuguese Douro Region. International Journal of Wine Business Research, 32(4), 573-591. DOI: 10.1108/IJWBR-10-2019-0052.

MARTA-COSTA, A.; TRIGO, A.; COSTA, J.M.; & FRAGOSO, R. (2022). Standards and indicators to assess sustainability: the relevance of metrics and inventories. In J.M. Costa, S. Catarino, J.M. Escalona, & P. Comuzzo (Eds.), Sustainable Viticulture and Winemaking Practices, Chapter 23. Elsevier Editions. (Forthcoming)

Main Projects:

“INNOVINE&WINE: Vine and Wine Innovation Platform” (Programa Operacional Regional Norte – Projetos Estruturados de I&D&I, CONVITE NORTE-45-2015-22). Projeto coordenado pela UTAD, (Diretor Executivo –Tim Hogg; Coordenador Científico – João Coutinho; Coordenador da linha de investigação COMPETITIVENESS – João Rebelo; e Coordenadora da atividade “Production efficiency” – Ana Marta-Costa). Realizado entre 1 de abril de 2016 e 31 de março de 2020.

“Vin, Innovation et Compétitivité Internationale” (VINCI-Vin, SOE3/P2/F0917). Projeto coordenado pela Université de Bordeaux (LAREFI – Laboratoire d’Analyse et de Recherche en Economie et Finance Internationales), em colaboração com Fruition Sciences, Toulouse School of Economics, INNO’VIN, Universidad Zaragoza, Remot Technologies, Aragón Exterior, Universidad de Castilla La Mancha, Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (Coordenador João Rebelo), Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto, IP. Projeto a realizar entre 1 de outubro de 2019 a 30 de setembro de 2022.

“Modelo de Gestión Sostenible para la Preservacion de Espacios Abiertos de Montaña” (OPEN2PRESERVE, SOE2/P5/E0804). Projeto coordenado pela Universidad Publica de Navarra, em colaboração com Universidade de Santiago de Compostela, UTAD (Coordenadora Filipa Torres-Manso), Universitat Autònoma de Barcelona, Instituto Politécnico de Bragança, Fundació d’Ecologia del Foc i Gestió d’Incendis Pau Costa, Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Cientificas Alcubierre, Instituto Navarro de Tecnologías e Infraestructuras Agroalimentarias S. A., Chambre d’agriculture des Pyrénées Atlantiques, Société d’élevage des Pyrénées Orientales, Centre National de la Recherche Scientifique, Junta de Andalucía, Fundación Centro Tecnolóxico da Carne. Projeto a realizar entre 1 de março de 2018 a 31 de dezembro de 2021. URL: https://open2preserve.eu/

“TranCastNut – Contributo para o desenvolvimento da fileira do castanheiro e da castanha no concelho de Trancoso”. Projeto coordenado pela UTAD (José Gomes Laranjo) e financiado pelo Município de Trancoso, a realizar entre 1 de abril de 2019 e 31 de março de 2024.

“Sustainability in the Wine Business”. Projeto coordenado pela UTAD/CETRAD (Ana Trigo), financiado pela Fundação Maria Rosa 2019 e a realizar entre 1 janeiro de 2020 e 30 setembro de 2021.